Blog april 2024

“De Schoonheid van Imperfectie | Een Reis Naar Authentieke Creativiteit”

Joie de Vivre doorlopend membership lidmaatschap

Hey, leuk dat je er bent.

Elke maand neem ik je mee op mijn eigenzinnige reis als kunstenaar, ondernemer en vrouw. Hier deel ik met plezier mijn bron van inspiratie en geef ik je een inkijkje in de wereld die ontstaat wanneer je volledig jezelf bent. Het leven vieren we samen, en dat is waar ik dol op ben. Noem het gerust mijn “Joie de Vivre” moment.

Tot de volgende keer!

Iedere maand een mail ontvangen met het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor mijn Inspiratie blog. 

 

Liefs, Yvon

Yvon

De Imperfectie en Perfectie in mijn Kunstenaarsleven.

De afgelopen 2 maanden voelden als een wervelwind, ik leek te balanceren tussen chaos en rust, tussen Nederland en Spanje. Reizen is voor nu een actieve activiteit van mijn leven, maar het voortdurend aanpassen aan de beweging en het pendelen tussen hier en daar blijft nog een uitdaging. Vooral in Spanje, waar het zoeken naar specifieke kunstmaterialen me vaak naar steden als Valencia of Alicante leidt, net iets te ver om ‘even’ materialen te halen. Dit belemmert soms mijn creatieve stroom…

Mijn plan om een nieuwe vervolg-cursus In Spanje af te ronden moest daardoor even op pauze. Tijdens deze drukke periode, vol creatieve zoektochten, kreeg ik ook een fysieke klacht, een teken van deze levensstijl. Een blessure aan mijn arm ontstond toen ik, na een tijdje van minder beweging weer als een malle ging sporten en besloot de Spaanse tuin rigoureus aan te pakken,  …Ja het is toch snoeitijd!  

Manlief was in Nederland, dus ik liet mijn ‘mannelijke energie’ eens goed zien door te willen presteren. Hihi.

Dit patroon van eerst negeren en dan overdrijven kent mijn lichaam door en door, en af en toe wil ik dat gewoon niet zien

 

Eenmaal terug in Nederland was mijn atelier voor 2,5 week gevuld met cursisten en andere kunstenaars. Persoonlijke interactie daar haal ik veel voldoening uit. De workshops en gesprekken waren ontzettend verrijkend, hoewel het drukke schema me wel uitputte.

Mijn reis terug had ik al vroeg gepland, enthousiast om ook mijn projecten in Spanje voort te zetten. Echter, ik betrapte mezelf weer op het bekende ‘ik wil te veel’ gevoel. Mijn neiging om ook nog alles zelf te willen doen, speelde weer op, waardoor mijn blog van maart erbij inschoot. Niet ideaal, maar het gaf me wel stof tot nadenken over de hang naar perfectie en de noodzaak om hierin een gezondere balans te vinden.

Tijdens de live dagen in het atelier kwam het thema perfectie vaak ter sprake. Schilderen op intuïtie is prachtig, maar het is een uitdaging als je hoofd probeert de overhand te nemen en loskomen van het idee dat alles perfect moet zijn. 

We hebben tenslotte de neiging om alles ‘goed’ of zelfs perfect te willen doen.

zwart wit

Desondanks heb ik toch vooruitgang geboekt. Mijn verdiepingscursus intuïtief portret schilderen staat nu volledig klaar. En met mijn fascinatie met het zwart-witcontrast, als tegenhanger van mijn kleurrijke werken, brengt me de volgende stap in mijn artistieke ontwikkeling.

Deze studie naar nieuwe vormen, lijnen en texturen is niet alleen een onderzoek naar de stijl maar ook naar de zoektocht van mijn expressie.

Deze reis, deze cyclus van constante ontdekking en herontdekking, is de basis van mijn bestaan als creator en mentor. Het is een pad dat ik zelf heb vormgegeven, vol van persoonlijke ontdekkingen en lessen die nu verweven zijn in de structuur van mijn nieuwe verdiepingscursus. Een vervolg op de masterclass intuïtief portret schilderen

Dit laat zien dat kunst, net zoals het leven, nooit echt begint of eindigt. Het gaat altijd door met leren en beter worden. In het spel van licht en donker, van alles goed willen doen en soms fouten maken, vind ik wie ik echt ben.

Deze mix maakt mijn kunst speciaal en dat vind ik belangrijk. Niet perfect zijn is niet alleen normaal, maar het is ook iets moois. Het geeft me de kans om te groeien, echt mezelf te zijn, en uiteindelijk, iets unieks te maken.

Dit verhaal, deze reis, een prachtige cyclus die je altijd kunt inzetten voor nieuwe inspiratie staat nu ook voor jullie open!

Voor diegenen die mijn Basis Masterclass al heeft gevolgd en nu dieper willen duiken in de wereld van creatieve ontdekking en de schoonheid van imperfectie, nodig ik jullie uit om deel te nemen aan mijn verdiepingscursus intuïtief portret schilderen

Voor meer informatie zie link hieronder, en voel je vrij om persoonlijk contact op te nemen. Dan vertel ik je meer over die verdieping en kijken we samen of het bij je past!

 

Ik wil toch nog even doorgaan van ons onderwerp Perfectie/Imperfectie. In onze zoektocht naar perfectie verliezen we vaak de essentie van wat het betekent om echt creatief te zijn. Momenteel bevind ik me in een fase van experimenteren, waarbij ik speel met lijnen, structuren en patronen.

Dit proces bracht me terug bij Egon Schiele, een kunstenaar die ik tijdens mijn studie aan de kunstacademie ontdekte en die me raakte met zijn organische en levendige vormen. Schiele’s werk spreekt me aan omdat het de schoonheid van imperfectie omarmt.

“Egon Schiele”, een Oostenrijkse portretschilder was actief als kunstenaar vanaf ongeveer 1908 tot aan zijn vroege dood in 1918. 

Hij was beroemd om zijn rauwe, emotioneel geladen portretten en zelfportretten. Zijn werken kenmerken zich door een intense expressiviteit, waarbij lichamen en gezichten vaak vervormd en overgedramatiseerd zijn om interne strijd en emotie te weerspiegelen. Schiele’s portretten gaan verder dan fysieke verschijning, raken aan de ziel van zijn onderwerpen, en tonen de complexiteit en imperfectie van het menselijk bestaan.

Lessen van Schiele:

1. Expressie en Vervorming: Schiele’s werk benadrukt de kracht van expressie over realisme. Het gebruiken van vervorming als een techniek kan helpen om diepere emoties en persoonlijke ervaringen over te brengen.
2. De Rol van Lijnen: De kenmerkende, vaak scherpe lijnen in Schiele’s tekeningen bieden een dynamische manier om beweging en emotie in portretten te vangen. 

Egon schiele
freud

Maar ook Lucian Freud behoorde tot mijn favoriet. Vele malen op de kunstacademie heb ik zijn werken als inspiratiebron gekozen..

De Kunst van Freud: Onverbloemde Eerlijkheid

Lucian Freud, een Britse schilder, staat bekend om zijn intens realistische en soms onthullende portretten. Zijn benadering legde een ongefilterde weergave van zijn onderwerpen vast, vaak met een focus op de ‘imperfecties’ van het menselijk lichaam, zoals rimpels, vlekken, en het natuurlijke verval dat met ouder worden komt. Freud’s werk is krachtig omdat het een diepe menselijkheid en kwetsbaarheid onthult, waardoor kijkers worden uitgenodigd om de schoonheid in het alledaagse en ‘onvolmaakte’ te zien.


Lessen van Freud:

1. Eerlijkheid in Portretteren: Freud’s werk herinnert ons aan het belang van eerlijkheid en authenticiteit in portretkunst. Het legt de lat hoger voor het vastleggen van de essentie van het onderwerp, verder kijkend dan fysieke schoonheid.
2. Diepte en Textuur: Zijn schildertechniek, die rijke texturen en diepte in de huidtinten creëert, biedt inspiratie voor het gebruik van kleur en penseelstreek om emotie en karakter te vangen.

 

Een creatieve opdracht voor jou.

 

 “De Essentie van Imperfectie”

Laat je ook eens inspireren door Freud en Schiele om een portret te creëren dat de ‘imperfecties’ laat zien.

Focus niet op het creëren van een vlekkeloos beeld, maar probeer in plaats daarvan bv de unieke kenmerken of emoties vast te leggen. Experimenteer met textuur, kleur, en lijn om een diepere laag van betekenis aan je werk toe te voegen.

Freud en Schiele vertellen ons dat echte schoonheid zit in wat ons uniek maakt, zelfs in onze foutjes. Ze zeggen dat we moeten kijken naar meer dan alleen wat meestal mooi wordt gevonden, en dat we de ingewikkeldheid van mensen moeten omarmen in onze kunst.

Heel veel succes!!

AGENDA 25.09.23


"ARTist STATEMENT"

Een 6 maanden Business-traject
voor kunstenaars en starters.

Last Call

 

Dit traject brengt je terug naar je essentie – je oorsprong, je overtuigingen en je mindset. Ontdek hoe je je intuïtie en de universele wetten in je voordeel kunt gebruiken.

Leer over de balans tussen online en offline aanwezigheid en verfijn je unieke aanbod. Je gaat niet alleen over ‘zakendoen’ leren, maar ook over ‘de kunst van verleiding’ in het zakenleven.

Je wordt begeleid in het opnieuw vormgeven van je verhaal, het verbeteren van je zichtbaarheid, het opbouwen van een positieve geld-mindset en het optimaal benutten van online hulpmiddelen.

Zie dit 6-maandenstraject als een onbeschilderd canvas, klaar om jouw meesterwerk te worden. Terwijl ik mijn ervaringen deel en je op deze reis begeleid, bepaal jij jouw unieke kunstzinnige pad.

Mijn doel? Jouw succes en groei bevorderen. Hoe presenteer je jezelf overtuigend? Hoe zorg je dat klanten jou vinden? Hoe verdien je goed met je kunst? Ik deel niet alleen de lessen die ik heb geleerd, maar bied je ook praktische tools om de kunst van het ondernemen meester te worden.

 

Wat biedt het ARTist STATEMENT traject?

In 6 maanden behandelen we samen:

Mindset Magie: Laat je leiden door de wet van aantrekking en omarm een welvarende visie op geld.

Vertelkunst: Pen je unieke verhaal neer en raak harten.

Floreren in Zaken: Verken de verfijnde kunst van zakelijk meesterschap.

Digitale Galerie: Omarm de digitale wereld en toon je kunst aan een wereldwijd publiek.

Op Eigen Koers: Bewandel zelfverzekerd je pad met de schat aan kennis die je hebt vergaard.

Meesterlijke Finale: Een persoonlijke sessie waarin we jouw innovatieve concept verfijnen en tot bloei brengen.

 

Laatste week om in te schrijven voor deelname. START 25 september a.s.  Nog een paar plekken beschikbaar. 

Je investering is € 1425,- (incl. btw, aftrekbaar voor ondernemers).

 

 

Last Work of Art

 

“Ik schilder intuïtief, vaak zonder een vast plan in gedachten. Op het doek ontstaan gezichten, figuren en soms zelfs bloemen als een dans van kleur en vorm. Deze vrijheid die ik omarm, maakt elke penseelstreek perfect, want er zijn geen fouten in dit creatieve proces. Ik vertrouw op het feit dat alles zich op het doek ontvouwt zoals het bedoeld is. Het is een herinnering dat we soms moeten loslaten en toestaan dat de kunst van het leven zichzelf onthult. Vertrouw op je intuïtie, omarm het onvoorspelbare en geniet van de schoonheid van het moment.”

AGENDA

25.09.23"ARTist STATEMENT"

Een 6 maanden Business-traject
voor kunstenaars en starters.

Dit traject brengt je terug naar je essentie – je oorsprong, je overtuigingen en je mindset. Ontdek hoe je je intuïtie en de universele wetten in je voordeel kunt gebruiken.

Leer over de balans tussen online en offline aanwezigheid en verfijn je unieke aanbod. Je gaat niet alleen over ‘zakendoen’ leren, maar ook over ‘de kunst van verleiding’ in het zakenleven.

Je wordt begeleid in het opnieuw vormgeven van je verhaal, het verbeteren van je zichtbaarheid, het opbouwen van een positieve geld-mindset en het optimaal benutten van online hulpmiddelen.

Zie dit 6-maandenstraject als een onbeschilderd canvas, klaar om jouw meesterwerk te worden. Terwijl ik mijn ervaringen deel en je op deze reis begeleid, bepaal jij jouw unieke kunstzinnige pad.

Mijn doel? Jouw succes en groei bevorderen. Hoe presenteer je jezelf overtuigend? Hoe zorg je dat klanten jou vinden? Hoe verdien je goed met je kunst? Ik deel niet alleen de lessen die ik heb geleerd, maar bied je ook praktische tools om de kunst van het ondernemen meester te worden.

Wat biedt het ARTist STATEMENT traject?

In 6 maanden behandelen we samen:

Mindset Magie: Laat je leiden door de wet van aantrekking en omarm een welvarende visie op geld.

Vertelkunst: Pen je unieke verhaal neer en raak harten.

Floreren in Zaken: Verken de verfijnde kunst van zakelijk meesterschap.

Digitale Galerie: Omarm de digitale wereld en toon je kunst aan een wereldwijd publiek.

Op Eigen Koers: Bewandel zelfverzekerd je pad met de schat aan kennis die je hebt vergaard.

Meesterlijke Finale: Een persoonlijke sessie waarin we jouw innovatieve concept verfijnen en tot bloei brengen.

Laatste week om in te schrijven voor deelname. START 25 september a.s.  Nog een paar plekken beschikbaar. 

Je investering is € 1425,- (incl. btw, aftrekbaar voor ondernemers).

Liefs, Yvon

Mon Journal

Mijn blog

Volg mijn artistieke en persoonlijke pad en ontvang af en toe een dosis inspiratie per e-mail.

Atelier sale

Atelier sale
Zondag 18 juni

Kom gezellig langs en shop Yvon’s Art Faces op canvas, linnen, papier, hout en keramiek.

Locatie: Heijenseweg 61, 6591 HB, Gennep