Yvon van Bergen geboren in Nijmegen (1964) is rond haar 40ste professioneel kunstenares geworden. In haar leven, spelen kleur, de mens en (imperfecte) schoonheid een belangrijke rol.

Naarmate ze zich ontwikkelde als kunstenares, kwam haar interesse voor de innerlijke schoonheid en de verbeelding daarvan steeds meer op de voorgrond. In haar werk staat de vrouw centraal, met name jonge vrouwen zie je terug in haar werk. Yvon schildert op doek en papier en maakt ook mixed media portretten.

NIEUWE SERIE:
‘GIRLS
WITH A
GOLDEN JEWEL’

De laatste periode heeft de kunstenares zich toegelegd op de ontwikkeling van een nieuwe serie kunstwerken. Yvon experimenteerde met nieuwe technieken en zocht verdieping in het onderwerp van haar kunst. “Ik wilde van het perfecte plaatje af en iets totaal anders, maar wel door dichtbij mezelf blijven”, aldus Yvon. Het resultaat zijn een aantal prachtige serie’s met de titels: ‘Gilrls with a golden jewel” en ‘Girls with the yellow en red circle’.

Yvon verbeeldt met deze serie de schoonheid van imperfectie. De gele en rode cirkel verwijst naar de ronde grote bril van Iris Apfel, de Amerikaanse stijlicoon en levenskunstenares die Yvon inspireerde tijdens het maken van haar serie ‘Gilrls with the yellow 7 red circle”.
Wat opvalt, zijn de meerdere lagen in het werk door collagetechniek en de combinatie van realisme en abstractie. De uitdrukkingen van de vrouwen zijn diepgaand, verlangend, met emotie of juist verstild. Door de scherpe lijnen van het paletmes en letterlijk scheuren van papier, lijken er soms scheuren in het gezicht te ontstaan. Het doet denken aan verscheurde persoonlijkheden en fragmentatie. Het onderwerp is diepgaand, maar tegelijkertijd heeft het werk een speelse uitstraling door de verschillende technieken, kleurgebruik en speelse vormen.

EEN
COMBINATIE
VAN
REALISME
EN
ABSTRACTIE

Mixed media artprints en originele collage kunstwerken

De Limited Edition Art prints: Yvon schildert eerst het portret op doek, dan fotografeert ze het schilderij en drukt deze af. Vervolgens beschildert ze de print en past collagetechniek toe. Tot slot fotografeert ze de collage en drukt deze af als Artprint. Het eindresultaat is een mooi mixed media kunstwerk in beperkte oplage en het originele collagewerk waar er maar één van is.

Naast het maken van mixed media kunst en collages, schildert Yvon nog steeds graag op doek.

 

een open mind

Haar vorige serie olieverfschilderijen wordt gekenmerkt door de verbeelding van mysterieuze vrouwelijke schoonheden in een speels kleurenpalet. Het contrast tussen een kleurrijk vrolijk palet en de emoties van de vrouwen die worden geportretteerd is typerend. Net als vervreemdende elementen die erin verwerkt zijn, zoals een te lange nek of een deels geabstraheerd hoofd, wat voor haar staat voor een open mind.

Het werk van Yvon van Bergen  is opgenomen in diverse particuliere collecties. Ze exposeerde o.a in New York, Hongkong, Londen en Koeweit. Tegenwoordig verkoopt ze haar werken rechtstreeks uit haar atelier. Daarnaast stelt ze vaak haar huiskamergalerie en atelier open voor publiek. Bekijk hier de eerstvolgende expositie.

Haar liefde voor kleur komt niet alleen in haar kunst naar voren. Kleur speelt ook de hoofdrol in haar passie voor wonen en voor de prachtige matte interieur-verf Annie Sloan Wall en Chalk Paint. Yvon begeleid je in de aanschaf van de juiste Annie Sloan kleuren in jouw huis en mag zich officieel Annie Sloan dealer noemen. Je kunt haar shop op afspraak bezoeken.

LIEFDE
VOOR
KLEUR

IN DE MEDIA

Bekijk de uitzending van KRO/NCRV BinnensteBuiten waarin je een virtuele tour door mijn huis kan nemen.
Ik vertel je over Feng Shui, mijn kunst en kringloopvondsten.