Yvon van Bergen geboren in Nijmegen (1964) is rond haar 40ste professioneel kunstenares geworden. In haar leven, spelen kleur, de mens en (imperfecte) schoonheid een belangrijke rol.
Naarmate ze zich ontwikkelde als kunstenares, kwam haar interesse voor de innerlijke schoonheid en de verbeelding daarvan steeds meer op de voorgrond. In haar werk staat de vrouw centraal, met name jonge vrouwen zie je terug in haar werk. Yvon schildert en maakt mixed media portretten.

NIEUWE SERIE:
‘GIRLS
WITH THE
YELLOW CIRCLE’

Het afgelopen jaar heeft de kunstenares zich toegelegd op de ontwikkeling van een nieuwe serie kunstwerken. Yvon experimenteerde met nieuwe technieken en zocht verdieping in het onderwerp van haar kunst. “Ik wilde van het perfecte plaatje af en iets totaal anders, maar wel door dichtbij mezelf blijven”, aldus Yvon. Het resultaat is een prachtige serie met de titel: ‘Girls with the yellow circle’.

De kunstenares verbeeldt met deze serie de schoonheid van imperfectie. De gele cirkel verwijst naar de ronde grote bril van Iris Apfel, de Amerikaanse stijlicoon en levenskunstenares die Yvon inspireerde tijdens het maken.
Wat opvalt, zijn de meerdere lagen in het werk door collagetechniek en de combinatie van realisme en abstractie. De uitdrukkingen van de vrouwen zijn diepgaand, verlangend, met emotie of juist verstild. Door de scherpe lijnen van het paletmes en letterlijk scheuren van papier, lijken er soms scheuren in het gezicht te ontstaan. Het doet denken aan verscheurde persoonlijkheden en fragmentatie. Het onderwerp is diepgaand, maar tegelijkertijd heeft het werk een speelse uitstraling door de verschillende technieken, kleurgebruik en speelse vormen.

EEN
COMBINATIE
VAN
REALISME
EN
ABSTRACTIE

Mixed media artprints en originele collage kunstwerken

Yvon schildert eerst het portret op doek, dan fotografeert ze het schilderij en drukt deze af. Vervolgens beschildert ze de print en past collagetechniek toe. Tot slot fotografeert ze de collage en drukt deze af als artprint. Het eindresultaat is een mooi mixed media kunstwerk in beperkte oplage en het originele collagewerk waar er maar één van is.

Naast het maken van mixed media kunst en collages, schildert Yvon nog steeds graag op doek.

 

een open geest

Haar vorige serie olieverfschilderijen wordt gekenmerkt door de verbeelding van mysterieuze vrouwelijke schoonheden in een speels kleurenpalet. Het contrast tussen een kleurrijk vrolijk palet en de emoties van de vrouwen die worden geportretteerd is typerend. Net als vervreemdende elementen die erin verwerkt zijn, zoals een te lange nek of een deels geabstraheerd hoofd, wat voor haar staat voor een open geest.

Het werk van Yvon van Bergen is regelmatig te zien in exposities van galeries of op beurzen en het is opgenomen in diverse particuliere collecties. Daarnaast stelt ze vaak haar atelier open voor publiek.

Haar liefde voor kleur komt niet alleen in haar kunst naar voren. Kleur speelt ook de hoofdrol in haar passie voor wonen en Annie Sloan Chalk Paint. Naast kleuradvies geeft ze workshops in het toepassen van de prachtige verf op muren en meubels aan de hand van verschillende technieken. Yvon begeleid je in de aanschaf van de juiste Annie Sloan kleuren in jouw huis en mag zich officieel Annie Sloan dealer noemen.

LIEFDE
VOOR
KLEUR